Sint Janstocht 2019

Datum: 23 juni 2019

Op zondag 23 juni kan iedereen weer meelopen met de Sint Janstocht. Doedelzakspelers gaan voorop in de wandeltocht onder het motto ‘Samen beleven, samen delen’. Het laatste deel van de tocht loopt over het oude Kerkepad door de akker op de Westberg. Hier wordt dit jaar kruiprogge, ook wel Sint Jansrogge genoemd, verbouwd. De tocht start op de Markt bij de Grote Kerk om 11.15 uur.

Onderweg blijft de tocht staan voor korte optredens. Dit jaar treden op stadsdichter Ivanka de Ruijter, goochelaar Janse Heijn, Zideris Eigenwijs, muzikanten Rami Mershed en Keivan Habibi, vertelkring Eva Luna, burgerboerderij de Bekoring en het Gregoriuskoor. Ook voor kinderen is er onderweg van alles te beleven. Aansluitend is er op de Westberg bij de ruïne van de oude Sint Janskapel een gezellige potluck, een picknick met zelf meegebrachte etenswaren, gedeeld met iedereen. Ook hier zijn verschillende korte optredens.

De Sint Janstocht komt voort uit een middeleeuwse processie die traditioneel op de dag van Sint Jan werd gehouden. Volgens overlevering gingen muzikanten voorop en dansers en potsenmakers droegen bij aan de feestvreugde tijdens een gezamenlijke maaltijd. Bij de viering van 750 jaar stadsrechten in 2013, blies muziekgroep Madlot deze processie na lange tijd weer nieuw leven in.

Contact: Bert Lotz en Judica Lookman (lookman-lotz@planet.nl of 0317 422957)

Meer informatie: Facebookpagina Sint Janstocht Wageningen.

Start: 11.15 uur op de Markt